Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a lansat campania de informare si constientizare a cetatenilor „Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”.
Campania va fi derulata la nivel national, in perioada 10 mai – 10 iunie, in contextul desfasurarii alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din 10 iunie.
Informarea si constientizarea cetatenilor asupra riscurilor pe care le implica nerespectarea legislatiei pe durata alegerilor locale reprezinta o prioritate pentru MAI, sens in care, la nivelul institutiei, prin Directia Informare si Relatii Publice, a fost realizata aceasta campanie privind sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si a mitei electorale.
In scopul promovarii campaniei de informare, Directia Informare si Relatii Publice a realizat un spot tv cu durata de 19 secunde, un spot radio de 24 de secunde, un afis si un fluturas, continând mesajul campaniei si informatii referitoare la sanctiunile prevazute de legislatia electorala. Printurile campaniei (85.000 de afise si 400.000 de fluturasi) au fost realizate de Tipografia MAI.
Totodata, a fost operationalizat site-ul propriu www.votlegal.mai.gov.ro, care contine informatii legislative si stiri/comunicate referitoare la actiunile structurilor MAI din plan central si teritorial pentru asigurarea desfasurarii in conditii de legalitate a procesului electoral.
Aceasta campanie de informare este realizata in conformitate cu Planul general de masuri privind mentinerea si asigurarea sigurantei si ordinii publice premergator si pe timpul desfasurarii alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale din 2012.
De asemenea, au fost efectuate demersurile necesare pentru prezentarea campaniei Consiliului National al Audiovizualului, fiind obtinut acordul scris al acestei institutii.
Ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a precizat ca toate materialele campaniei au fost realizate de ofiteri ai MAI.
Potrivit Legii 67/2004, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.